dimecres, 7 de novembre del 2012

Comissió de Seguiment Baix Llobregat Nord (Escoles)











El passat dilluns dia 5 de novembre vam tenir la Comissió de Seguiment del Baix Llobregat Nord (escoles).

L'Escola que ens va acollir va ser l'ESC Josep Ferrà i Esteva (Olesa de Montserrat), i després d'una presentació, comentaris de dates interessants, etc... això és el que van comentar les escoles en L'INTERCANVI D'EXPERIÈNCIES:

ESC Josep Ferrà i Esteva
Van muntar un bosc mediterrani fa un any, a partir de la idea de l’ESC Castellciuró. El seu bosc, però, està integrat al pati. Ara tenen el projecte de retolar-ho amb estaques: l’alumnat ha de dissenyar el cartell (imatge, època de floració, noms...) dels arbres, arbustos i aromàtiques. Ho imprimeixen i amb metacrilat ho posaran a les estaques.
Quan acabin la primària hauran passat per tots.

ESC Colònia Güell
Ja fa temps que fan un treball de l’hort on hi participa tota l’escola i s’organitza des de la comissió de ciències. Participen des de P-3 fins 5è. Cada grup té cura del seu espai.
Fins ara ho collien els nens i nenes i s’ho emportaven a casa o feien alguna recepta amb el mestre/a. L’any passat els alumnes de P-5 van vendre les faves a l’hora del migdia i tarda a les famílies i va tenir molt d’èxit.
Enguany han comprat el planter amb els diners de la venta de faves, i s’han plantejat la plantada per poder vendre-la a les famílies: cada classe vendrà el seu conreu, ja que cada curs planta i cuida un conreu diferent. Per tant planten coses que realment siguin productives, ja que l’any passat van plantar cigrons i llenties, que va estar molt bé, però que no té un cicle rodó (perquè els cigrons s’han d’assecar, etc...).
L’alumnat de 6è s’encarrega del compostatge. També fan d’informadors ambientals de l’escola.
  
ESC Mercè rodoreda
Encara no han engegat cap acció.
Volen millorar la recollida selectiva, ja que a les aules funciona bé però al pati no. Es pretén que aquest any els de 6è un cop per setmana pesin papereres, facin gràfiques de bona selecció de les deixalles i de reducció de pes. Penjar gràfica a l’escola.

ESC Sant Martí
Ens presenten un Power Point de la Cartellera Verda.
Primer ens ensenyen el llistat d’accions que fan a l’escola: llibres socialitzats, embolcall mínim carmanyola, recollida selectiva, hort (fruiters, hortalisses i aromàtiques), recollida aigües pluvials, estalvi paper (comunicacions via email, ...), sortides per l’entorn i suro verd.
Pel treball de l’hort desdoblen el grup juntament amb sortides de l’entorn.

Suro verd:
  • Espai  de l’hort
  • El producte del mes
  • Consell ecològic
  • Participa: és on hi ha una endevinalla i l’alumnat diposita la resposta en una bústia. Treuen 4 butlletes (una per cicle) i els 4 guanyadors s’emporten un petit lot de productes de l’hort (o comprats als pagesos de la zona en els mesos de poca producció).
Tots els alumnes llegeixen el suro un cop al mes amb el mestre. Més endavant volem delegar la cerca de l’endevinalla i el producte del mes als alumnes mes grans.

ESC Castell ciuró
El bosc  mediterrani té rètols de les plantes, però també hi van molts ocells, ja que els alumnes de 5è els donen pa. Volen fer un estudi dels ocells que venen amb els alumnes.
També volen que els alumnes apadrinin un arbre. Així cada curs apadrinaran un arbre i quan arribin a 6è cada nen marxarà amb un herbari de tots els arbres apadrinats.

ESC El Corb
Tenen l’hort escolar que treballen amb l’alumnat de P-4, P-5 1er i 2on. Treballen l’hort amb la meitat de l’aula.
Enguany volen incidir en el llimoner, presseguer i les oliveres. Volen collir olives, conservar-les o fer oli, etc... Faran un treball més dedicat als arbres i no tant a l’hort.

ESC Santa Maria
Enguany finalment han començat amb Oliklak i ha tingut molt bona acollida. Ho han començat la seva escola, al gener ho començarà l’altra escola que canvia d’ubicació, i l’institut està pendent de rebre algun ajut per part de l’Ajuntament.
Dimecres al matí a les 9h es fa la recollida de l’oli: dos encarregats de 6è el recullen, fan el registre, i els surt el gràfic, que envien a les famílies.
Abans d’entregar-los el claki, fan signar a les famílies un acord conforme hi volen participar.
L’ESC Sant Martí pregunta pels costos.

També van iniciar una bassa a l’hort de l’escola amb els alumnes a pic i pala. Fa quatre anys que la van iniciar, i han posat uns microscopis al passadís per a poder fer l’observació amb l’alumnat. També tenen aquaris per veure protozous, etc...
Actualment amb l’alumnat estan acabant de construir una caseta per les eines i faran recollida d’aigües pluvials per poder reomplir la bassa en èpoques d’estiu.
En Germà comenta que les presentacions amb Photopeach estan molt bé, ja que permet que les famílies comentin.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada