dilluns, 29 d’octubre del 2012

Comissió de Seguiment Vallès Nord

Ja hem engegat les Comissions de Seguiment d'enguany. El passat dimecres 24 d'octubre vam tenir la primera Comissió de Seguiment del Vallès Occidental (zona Nord).

L'Escola que ens va acollir va ser l'ESC Font de l'Orpina (a Vacarisses), i després d'una presentació, comentaris de dates interessants, etc... això és el que van comentar les escoles en L'INTERCANVI D'EXPERIÈNCIES:

ESC Immaculada
Acaben d’entrar enguany a ser Escola Verda i no fan res especialment novedós. Tenen un hort, fan les circulars via correu electrònic (novetat d’enguany), encara no tenen paper reciclat perquè són una cooperativa i fan les compres conjuntes (assignatura pendent), tenen reciclatge a l’escola, etc...
També comenta que tenen llums amb dispositiu que s’apaguen soles i ara les volen posar de les que s’encenen amb el moviment.

ESC Emili Carles Tolrà
Continuen com cada any fent germinar les aglans i després van a plantar-les al bosc. És una activitat que funciona molt bé cada any i que continuen fent-la (ens porta el procés en fotos).
També recullen olives i van a moldre-les a un molí. És una activitat molt maca ja que cada alumnes es pot endur una ampolleta petita d’oli.
L’any 2013 s’apunten al Programa Euronet 50/50. Encara no han signat el conveni amb l’Ajuntament, però estan pendents. L’Ajuntament ja no els dona la meitat de diners d’estalvi energètic, però ho volen fer igualment perquè els alumnes agafin uns bons hàbits (tot i que no creuen que funcioni gaire, ja que l’edifici és molt gran, i ja fan moltes coses per estalviar). De moment comencen amb la diagnosi.

ESC Josep Gras
Tenen el compostador al pati i els alumnes són els que porten la matèria orgànica de casa. L’any passat, perquè funcionés millor van posar un comptador al costat per anar comptant quantes bosses de matèria orgànica s’han tirat (cada alumnes en tirar una bossa de MO passava un número del comptador). Tenien la fita que en arribar a 1.000 bosses farien una festa. Van arribar-hi de seguida i van fer una festa amb un esmorzar saludables preparat pels mateixos alumnes (batuts, entrepans, fruits, etc...) i van fer una gimcana verda organitzada pels alumnes:
Joc del mocador on enlloc de dir números deien matèria orgànica
Contenidors on havien d’encertar deixalles, etc...
Enguany hauran de tornar a fer el marcador ja que ha desaparegut.

L’ESC Font de l’Orpina explica que a ells els ha funcionat MOLT BÉ barrejar palla al compostador (per aportació de la matèria seca) i barrejar sovint amb una forca.

ESC Rosella
Expliquen la seva experiència amb la contaminació acústica. Experiència engegada però encara costa. Van veure la necessita de fer alguna cosa arran de la noticia de que Espanya era el país més sorollós després del Japó. Van veure que l’escola havia de fer alguna cosa perquè l’alumnat se n’adonés del problema.
Van veure un mesurador acústic que hi havia als hospitals i que els aniria bé per fer un treball a l’escola. Van organitzar unes jornades fent una petita botiga per aconseguir la voluntat de les famílies a canvi de pins. Van aconseguir un total de 200€, però l’aparell costa 600€.
Finalment el fill de la Cesca (Dani) va fabricar el mateix el mesurador acústic i té forma d’orella. Ens han portat l’orella i hem comprovat el seu funcionament.
El treball que fan és el següent:
Els de 4rt van fer l’estudi i van preparar una presentació de power point. Són els encarregats de passar per cada classe, explicar la problemàtica i presentar l’orella. Els feien fer diferents proves movent cadires i veien que realment tenen un problema a l’aula.  La maleta de l’orella també té un sonòmetre per registrar dades a l’aula, al menjador (amb un soroll realment alarmant), etc...
La Cesca comenta que va veure un cop un reportatge de “posem sabates a les cadires” i comenta que és una tasca MOLT IMPORTANT que hauríem d’aconseguir totes les escoles.
Ens ensenya el BLOC que han creat sobre el soroll, on podeu trobar diferents sons, activitats, recursos, exemples, coses curioses, etc...

També expliquen que han fet pels voltants de l’escola uns itineraris senyalitzats amb el codi QR.


ESC Font de l’Orpina
Enguany volen treballar el tema de la mobilitat, ja que a Vacarisses hi ha un total de 18 urbanitzacions i tothom es mou amb cotxe. Volen fer un camí escolar de les dues urbanitzacions que hi ha més properes. Volen implicar els ecodelegats a fer entrevistes a les classes preguntant qui podria venir caminant. Han parlat amb l’ajuntament per si han de posar cartells al camí i els poden ajudar.
La Laura explica que ells fa temps que ho han fet i els ha funcionat molt bé.

La Raquel també ens explica que l’any passat van acabar l’itinerari de natura de la font de l’Orpina. Han fet un dossier de treball per cada cicle:
  • Petits treballen les plantes
  • CI treballa animals
  • CM treball el conreu
  • CS treballa el relleu
És un itinerari senyalitzat amb les plaques fetes per la Diputació (de fusta i una part metàl·lica).
Ho volen publicar el següent mes al butlletí.

També s’han apuntat a una concurs de recollida de l’oli usat que organitza el Consorci de residus del Vallès Occidental.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada