dijous, 23 d’octubre del 2014

Consulta de l'escola Garbí: Recursos sobre malbaratament alimentari

Aquesta setmana us presentem una consulta que ens han realitzat des de l’escola Garbí molt interessant. Relacionada amb el temàtica d’aquest any de la Setmana Europea de Prevenció de residus ( del 22 al 30 de Novembre del 2014): el malbaratament alimentari. La escola ens demanava recursos audiovisuals per treballar-ho a l'escola. Aquí compartim la sèrie de recursos que els hi hem proporcionat:











1- Com a informació general sobre malbaratament alimentari:
  • Guia per evitar el malbaratament alimentari (Ajuntament de Barcelona). La podeu descarregar aquí
  • Un consum més responsable. Propostes per prevenir i evitar el malbaratament alimentari (Agencia Catalana de Residus). La podeu descarregar aquí
  •  Prou malbaratar aliments ( Agencia Catalana de la Salut). Podeu descarregar la informació aquí
  • Aprofitem els excedents alimentaris. Guia per la implantació d’iniciatives d’aprofitament d’excedents ( Hi ha exemples d'iniciatives realitzades molt interessants, destaquem:). La podeu descarregar aquí.
2- Recursos audiovisuals:
  • Capítol del programa Salvados:" Con la comida no se juega"
  • Experiència d'una escola de Barcelona d'una activitat realitzada sobre cóm evitar el malbaratament alimentari al menjador. Podeu veure el vídeo aquí
  • Vídeo general sobre la Campanya de malbaratament alimentari de l'Ajuntament de Barcelona. El podeu visualitzar aquí
  • Vídeo del programa lletra petita. El pots visualitzar aquí
3- Recursos didàctics:
  • Material didàctic per cicle infantil, mitjà i superior el·laborat per l'Ajuntament de Barcelona. El pots descarregar en aquest enllaç
  •  Campanya ens ho mengem tot (Agenda 21 escolar de Barcelona). Hi han algunes experiències realitzades aquí.

dimecres, 22 d’octubre del 2014

Premi Ramon Margalef d'Ecologia 2014

El dia 4 de Desembre a l'Institut de Ciències del Mar es farà el lliurament  del Premi Ramon Margalef. Aquest premi va ser creat per la Generalitat de Catalunya l'any 2004 per honorar la memòria del professor Ramon Margalef (Barcelona, 1919-2004), que va dur a terme una tasca científica i intel·lectual de primera magnitud en el camp de l'ecologia moderna, fins al punt de ser-ne considerat un dels màxims exponents mundials.

El jurat ha escollit al professor David Tilman, titular de la càtedra McKnight d’Ecologia, professor de la Universitat de Minnesota i de la de Santa Barbara i membre de l'Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units. Tilman destaca perquè "ha obert noves vies d'estudi que han seguit molts ecolòlegs que actualment es poden considerar els seus fills intel·lectuals". Entre les seves idees innovadores es destaquen en el camp de la biodiversitat, la sostenibilitat i els biocombustibles. 

LLOC: Institut de Ciències del Mar.
             Passeig Marítim de la Barceloneta, 37-49 (Barcelona)

DATA: 4 de Desembre del 2014

HORA: 11:45 – 14:00H


dilluns, 13 d’octubre del 2014

La UB llança una aplicació mòbil per avaluar l’estat ecològic dels rius amb la col·laboració de la ciutadania

Qualsevol persona amb un mòbil intel·ligent i accés a Internet podrà col·laborar en la recerca i la conservació dels rius de qualsevol lloc d’Espanya. El Grup de Recerca Freshwater Ecology and Management (FEM) de la Universitat de Barcelona (UB), dirigit per Narcís Prat, catedràtic del Departament d'Ecologia ha desenvolupat una aplicació que permet avaluar de manera intuïtiva i senzilla l’estat ecològic d’un riu i transmetre aquesta informació als investigadors. L’aplicació, anomenada Riu.net , ja es pot descarregar per a dispositius Android.

L’estat ecològic és una mesura de l’estat de salut dels ecosistemes aquàtics. Per mesurar-lo, es fan servir diferents indicadors. RIU.net permet utilitzar com a indicadors el sistema de ribera com els animals que viuen a la llera del riu. Des d’un mòbil equipat amb una càmera fotogràfica, connexió a Internet i un sistema de posicionament geogràfic, es pot avaluar la qualitat ecològica d’un tram de riu seguint les pautes marcades per la Directiva marc de l’aigua.

L’objectiu final és que l’observador pugui recopilar aquests indicadors i enviar-ne els resultats als investigadors. Una vegada contrastats, aquests resultats seran accessibles per als gestors de l’aigua i altres persones interessades.

Us podeu descarregar l'aplicació aquí

dimecres, 8 d’octubre del 2014

¡Dame más gas!

En el marc del 1r volt Oligotòxic de Catalunya organitzat per la Xarxa de Sobirania energètic l'Observatori pel Deute i la Globalització (ODG) ha produït, conjuntament amb Transformafilms i Guarapitofilms iESF (Enginyeria Sense Fronteres) i Entrepobles, el vídeo: ¡ Dame más gas!. Una cançó de hip-hop que amb la seva lletra denuncia el model energètic basat en l'oligopoli de grans corporacions i amb tot l'impacte ambientals i social que comporta.




Si vols visualitzar el video ho pots fer aquí

dimarts, 7 d’octubre del 2014

Vídeo d'una Experiència d'Aprenentatge i Servei: La Placeta

La "nostra placeta" és un projecte d'Aprenentatge i Servei en el qual l'esplai GISC ha recuperat un espai d'oci del seu barri, la placeta del Barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat. Un exemple de cóm infants i joves s'impliquen en la recuperació d'aquests espais pel seu propi oci, tenint en compte altres col·lectius (gent gran, clubs esportius,...) i amb la participació dels agents locals.

Esperem que sigui un projecte inspirador!

Podeu visualitzar el vídeo aquí


dilluns, 6 d’octubre del 2014

Dia Mundial d'Anar a peu a l'escola


Exemple senyalització camí escolar
El dia 8 d'octubre es celebra el Dia Mundial d'Anar a Peu a l'escola que persegueix incentivar que els infants i joves puguin arribar a l'escola d'una manera segura i sostenible i disminuir l'ús del vehicle privat. D'aquesta manera poder augmentar l'activitat física, contribuir a la millorar la qualitat de l’aire i ajudar a prevenir accidents de trànsit. En aquesta línia hi han propostes i accions que s'estan realitzant des de les escoles per tal d’assolir aquests objectius. Un dels exemples, són els camins escolars que consisteixen en marcar i senyalitzar itineraris segurs per escolars. En aquests enllaços us deixem un parell d’experiències que a més a més impliquen, de manera participativa, a tota la comunitat educativa ( famílies, personal docents i alumnes):
  • Escola Verda CEIP Les Palmeres. Podeu visitar el seu bloc aquí, on està explicat pas a pas l'experiència 
  • Escola Emili Carles Tolrà En aquest enllaç podeu veure el document on explica la experiència realitzada al llarg dels 3 anys de projecte. 
Com a eines i recursos us deixem:
  • TRAZEO: eina TIC formada per una plataforma web + una aplicació mòbil gratuïta que permet dissenyar, traçar i fer el seguiment del camí escolar. 
  • "Programa proposta didàctica camí escolar, camí segur". Programa que recull una proposta didàctica per cadascun dels cicles d'Educació Primària, per tal de dinamitzar el Projecte camí escolar, camí segur. 
  • "Darrera la petjada del Camí escolar". Material educatiu del programa d’educació ambiental de Segòvia, perquè els nens investiguin el camí que fan a peu cap a l’escola i proposin millores per a fer-lo més segur. (En castellà).